Specifični poremećaj učenja

Logoped kao osobni učitelj i prenositelj znanja o svijetu djeci sa specifičnim poremećajem učenja - disleksijom

U literaturi o čitanju postoji sintagma „pad četvrtog razreda“ za teškoće koje pogađaju djecu za koju se činilo da su ovladala dekodiranjem i dosegnula razumijevanje tekstova niže zahtjevnosti.

U našim se uvjetima taj pad, u velikom broju slučajeva, događa u petom razredu.

 U djece koja imaju povijest teškoća ili poremećaja  u ovladavanju vještinom čitanja, na početku petog razreda, taj pad je izražen u mnogo većoj mjeri.

Ta djeca često nisu u mogućnosti ući u fazu u kojoj čitanje služi kao alat za učenje novog sadržaja.

Pomažući da dijete ovlada brojnim tekstovima vezanima uz različita područja znanja o svijetu logoped postiže da dijete s disleksijom ne ostane izvan spoznaja za svoju dob, stekne vještine kritičkog mišljenja i dobar uvid u znanstveno mišljenje. Isto tako, logoped nastoji svojim postupcima na najbolji mogući način povezati religijsko vjerovanje djeteta i znanstveni pogled na svijet i učiniti mogućim da ta dva pola -vjerovanje i znanje – supostoje na najbolji mogući način.

U Logokoru iskusna logopedinja, dr.sc. Ines Galić- Jušić, autorica knjige Djeca s teškoćama učenja (Ostvarenje, 2004) radi s djecom starije osnovnoškolske i srednjoškolske dobi na etapi čitanja kao sredstva za učenje novog. Ciljevi su takve terapije, osim unaprjeđenja vještine čitanja, vezani i uz jačanje naprednijih jezičnih sposobnosti te uz razvoj sposobnosti nadgledanja razumijevanja kao temelja strateškog čitanja.  

Prevladavanje otpora prema čitanju i razvoj čitalačke pismenosti nezaobilazni su ciljevi logopedske terapije u Logokoru.